Vuslat Derneği Afrika ve Asya’da hayırseverlerin bağışları ile açtığı binlerce su kuyusu ile kuraklıkla mücadele eden coğrafyalara umut oluyor. Su yaşamın temeli, en hayati ihtiyaçlarımızdan bir tanesidir bizler için. Yaşadığımız coğrafya ve imkanlarımız bakımından, dünyada bu temel ihtiyaca en kolay ulaşabilen şanslı milletlerden biriyiz.
Ne yazık ki her coğrafya bizler kadar şanslı değil, bir yandan halimize şükür ederken bir yandan da susuzluk problemi ile hayatlarını sürdürmeye çalışan kardeşlerimizi göz ardı etmemeliyiz. Teknolojinin, imkanların bu denli geniş olduğu günümüzde bir damla suya muhtaç milyonlarca insanın olması ne kadar acı bir gerçek.
Bu insanları yoksullaştıran tek etken ise ne yazık ki coğrafi konumları değil. Yüzlerce yıldır politik sebeplerle sömürülen bu topraklar bilerek ve istenerek yoksullaştırılıyor. Sömürgecilik devri bitse de zulüm ve acı halen devam ediyor.
Bizden uzakta yaşanan bu acıları ise bazen sadece rakamlar halinde okuyoruz. Dünyaca kabul edilen verilere göre;
Yukarıda bahsettiğimiz rakamların sadece bir istatistik malzemesi olmadığını hatırlamalıyız. Bunlar sadece birer rakam değil koşan, gülen, ağlayan ve hisseden kimi zaman ise çaresizlik ile ellerini duaya açan birer insan. Onlar birer anne, baba, kardeş, eş dost veyahut evlat.
Sıcak yuvalarımızdan hayal edebilmemiz zor olsa da, bir mümin diğer kardeşinin acısını kalbinde hissetmeli. Zor da olsa deneyelim hayal etmeyi: düşünün ki barakadan bozma bir evde uyanıyorsunuz, soğuk sıcak yaz kış fark etmiyor, başınızdaki çatı size bir yuva güvenini vermiyor.
Baş ucunuzdaki bir bardak tertemiz su yok artık. Uyanır uyanmaz kendinizi güne hazırladığınız sıcacık duşunuz da yok. Birazdan kilometrelerce yol yürüyeceksiniz. Yağmurda biriken bir damla suyun umuduyla yolunuza koyulduğunuzda unutacaksanız o suyun kirliliğini. Çünkü zorundasınız kendinizin ve çocuklarınızın temizlik ihtiyacını bu pek de temiz olmayan sudan gidermeye.
Kıyafetleriniz bu kirli yağmur suyu gölünde yıkanacak, siz de bu kirli gölde yıkanacaksınız. İçilecek gibi olmayan o suyun yanında bir damla temiz suyun hayalini kuracaksanız. Bunları düşünürken de kirli sudan hastalanıp ölen dostlarınızın haberlerini alacaksınız.
Ömrü susuzluk mücadelesi ile geçen kardeşlerimiz ile empati kurmak zor olmamalı. Güney Asya ve Afrika kıtası yüzyıllardır bu problemle boğuşuyor. Afrika’nın genelinde hakim olan bu problem Güney Asya’da da felaket boyutunda. Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka, Kamboçya, Endonezya gibi ülkelerde su çamurlu ve içerisinde yüksek miktarda arsenik bulunduruyor.
Vuslat derneği olarak, bu coğrafyalarda yaşanan zulme kayıtsız kalmıyoruz. Gönülleri bizimle atan bağışçılarımız ile birlikte su kuyuları açarak mazlum coğrafyalarda da hizmetimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar yüzlerce ülkede su kuyusu açtık.
Çünkü her insan gibi onların da temizlenip Allah’ın nimetinden rızıklanmaya hakları var. Bu topraklarda yaşayan milyonlarca mümin kardeşimiz de gönüllerince abdestlerini almalı ve temizlenmelidir. Temizlik bir müslümanın imanının yarısıdır.
Su ile ilgili bir Hadisi Şerif ise şöyledir. “Üç kimse vardır ki Allah kıyamet günü kendilerine bakmaz, onları temize çıkarmaz, onlar için acıtıcı bir azap vardır: Yol üzerinde kendisinin ihtiyaç dışı su fazlalığı olup da bunu yolcuya kullandırmayan kimse… Allah: “Tıpkı senin ellerinin üretmediği su fazlalığını kullandırmayıp engellediğin gibi bugün de ben seni lütuf ve ihsanımdan engelliyorum”
İşte bu yüzden tüm gücümüzle bu topraklara su getirmek için çalışıyoruz. İstiyoruz ki bir ana daha evladını susuzluktan kaybetmesin. Bir çocuk daha kirli sudan hastalanan anne ve babasını kaybedip yetim kalmasın. Allah’ın hepimiz için yarattığı bu eşsiz nimetten hep birlikte yararlanalım. Bu isteği bizimle paylaşan bağışçılarımız ile nice hayra imza atmak tüm dileğimiz.
Su Kuyusu Kardeşliği ile bir kuyuyu tek başına açmaya imkanı olmayan bağışçılarımızın desteklerini ortak bir havuzda toplayarak Asya ve Afrika’da su kuyuları açıyoruz.
Kuyu açılışında destek veren tüm bağışçılarımız için dualar ediliyor, açılan kuyuların görselleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılıyor ve kuyumuzun isim tabelasında kardeşlik bilincinin güzel bir örneği olacak şekilde “Su Kuyusu Kardeşliği” yazılıyor.
Siz de dilediğiniz miktardaki bağışı, kuyu fonunda kullanılmasını istediğinizi açıklamaya yazarak, el birliği usülüyle bir su kuyusunun açılmasına vesile olabilir, kurak coğrafyalarda yolumuzu gözleyen insanları en güzel ikram olan suya kavuşturabilirsiniz.
Bu bağış fonu ile kuyu açmak isteyen fakat yeterli imkanı olmayan binlerce bağışçımızın emanetini bir araya getirerek Asya ve Afrika kıtasında yüzlerce su kuyusu açtık. Geride tebessüm dolu yüzler, minnet dolu gözler ve semaya yükselen mazlum duaları bıraktık.
Siz de kuyu kardeşliği fonuna dilediğiniz miktarda bağışta bulunarak Asya ve Afrika’da su kuyusu açtırabilirsiniz.
Afrika’da su kuyusu açtırmak kuraklık ve yoksulluk gibi birçok sorun karşısında yaşam mücadelesi veren ihtiyaç sahiplerinin yüklerini hafifletmeye yardımcı oluyor. İnsanların ölümüne dahi sebep olan su yokluğu ve kirli sudan kaynaklı hastalıklar, Afrika’da yaşayan kardeşlerimizin sıkıntı ve sorunlarının başında geliyor. Su kuyusu açtırarak insanların sıkıntısını gidermek ise birçok mükâfatı beraberinde getiriyor. Nitekim Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) “Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir.” hadis-i şerifi de bizlere bu hakikati gösteriyor.
Dünyada her on kişiden biri temiz ve içilebilir suya erişim sağlayamıyor. Temiz suya erişimde sorun yaşayan ülkelerin başında ise Afrika ülkeleri geliyor. 1,3 milyar nüfuslu Afrika kıtasında yaklaşık 350 milyon insan temiz suya erişimde sorun yaşıyor. Bu sorun hastalıkları ve ölümleri de beraberinde getiriyor.
Afrika kıtasında yaşanan su sorunu, açılan kuyular ile bir nebze olsun engellenebiliyor ve kuyu açtığımız bölge halkı temiz suya kavuşuyor. Sizler de ihtiyaç sahiplerinin temiz ve içilebilir su ihtiyacını gidermek ve onlar için hayati önem taşıyan bir sorunu ortadan kaldırmak için su kuyusu bağışında bulunabilirsiniz.
Asya’da su kuyusu açtırmak Afrika’da olduğu gibi birçok insanın temiz ve içilebilir su ihtiyacını karşılamaya vesile olmak anlamına geliyor. Asya kıtasında, Afrika kıtasına oranla su varlığı çok daha fazla fakat Asya’da temiz suya ulaşım çok zor. Örneğin Asya kıtasında bir ülke olan Bangladeş’te halkın yaklaşık yüzde 97’si suya ulaşabilmekte ancak temiz ve içilebilir suya ulaşma oranı ise yüzde 40’lara düşmektedir.
Asya’da yaşanan temiz suya ulaşım zorluğunu gidermek için su kuyuları açıyoruz. Açtığımız su kuyuları ile bölge halkının hayır dualarını alıyor, çocukların yüzlerinde tebessüm oluyoruz. Temiz ve içilebilir suyu ihtiyacın en yoğun olduğu bölgelere ulaştırmaya dikkat ediyoruz. Tüm bu hayırlı çalışmalar siz değerli bağışçılarımızın vesilesi ile hayata geçiyor.
Afrika ve Asya kıtasında, klasik tulumba sistemi ile inşa ettiğimiz kuyulara ek olarak şadırvan, çeşmeli ve şebekeli su kuyuları da açıyoruz. 500 litre depoya sahip Çeşmeli Su Kuyuları Afrika’da 6, Asya’da ise 7 çeşmeden oluşmaktadır. Bu kuyular, aynı anda birden fazla insanın temiz ve içilebilir sudan istifade etmesini sağlamaktadır.
Genellikle cami, mescid ve yetimhanelerin bulunduğu bölgelere açtığımız Şadırvanlar ise Asya’da 12, Afrika’da 9 musluktan oluşmaktadır.
Sudan’da dördüncüsünü açmak üzere olduğumuz Şebekeli Su Kuyusu ise yer altına döşenen boru sistemi ve jeneratör marifeti ile temiz ve içilebilir suyu bölge halkının evlerine kadar ulaştırmaktadır.
Bu çalışmaları yürüttüğümüz ülkelerden birinde bir su kuyusu açtırarak bir su kuyusuna isimlerini verebilirler. Arzu eden bağışçılarımız su kuyularının açılışına bizzat katılarak hayırlarının ulaştığı bölgedeki sevince şahit olabilirler. Üç ay içerisinde inşaatı tamamlanan su kuyusunun bizzat açılışına katılamayacak bağışçılarımıza ise video ve fotoğraf gönderimi yaparak hayırlarının yarattığı mutluluğu görme imkanı tanıyoruz.
Bunun yanında bir su kuyusunun tüm inşaatını karşılayamayacak gönüllülerimiz ise su kuyusu bağış havuzumuza bağışta bulunarak katkılarını sağlayabilirler. Ne de olsa:
“Bir damla hayır, bin sevaba sebep olur.”
Asya’da bir su kuyusu bedeli 10.000 TL, Afrika’da bir su kuyusu bedeli 75.000 TL’dir.
Su kuyusu yaptırmak sadaka-i cariyedir. Kuyudan su temin edildiği sürece kişinin vefatından sonra da amel defterine sevap yazılır.
Su kuyularımızı Bangladeş, Sri Lanka gibi Asya ülkeleri ve Nijerya, Sudan gibi Afrika ülkelerinde açıyoruz.
Su kuyusuna ihtiyaç duyan ülkelerin başında genellikle Müslüman nüfusu yoğun ülkeler geliyor. Bu sebeple su kuyularımızı Müslüman ülkelerde açıyoruz fakat açtığımız kuyulardan gayrimüslim bölge halkı da yararlanıyor.
Bir kuyu bedelini karşılayarak açtırdığınız kuyuya isim verebilirsiniz. Çeşmeli su kuyularımız için de bir çeşme hisse bedeli bağışta bulunduğunuz takdirde 1 çeşmeye isminizi verebilirsiniz.
Kuyu açılış görüntüleri bağışçılarımıza mesaj olarak gönderilmekte ve bir kuyu bedelini karşılayan bağışçılarımıza özel plaket hediye edilmektedir.
Su kuyusu açtığımız bölgelerde sürekli çalışmalar yaptığımız için açılan kuyularımızı takip etme fırsatını yakalıyor ve tadilat, bakım ve onarımını gerçekleştiriyoruz.
Su kuyularımızı Asya ve Afrika bölgesinde temiz ve içilebilir suya en çok ihtiyaç duyulan ülkelerde açıyoruz.
Su kuyuları ortalama 3 ay içerisinde açılmaktadır.
Su kuyularının ömrü minimum 10 yıldır.
Su kuyularımızı derin sondaj marifetiyle açtığımız için yer yüzeyine çıkan suyumuz temiz ve içilebilir niteliktedir.
Banka vesilesi ile yapılan bağışlarda banka dekontu makbuz yerine geçmektedir. Elden yapılan bağış için ise bağışçılarımıza makbuz verilmektedir.
Taksitle su kuyusu bağışı yapılmamaktadır.
Su kuyusu bağış bedeli vergiden düşmez.
Açılan su kuyusunun videosu bağışçılarımıza gönderilmektedir.
Afrika’da su kuyusu açtırma bedeli 75.000 TL’dir. Afrika’da bir çeşme açtırma bedeli ise 12.500 TL’dir.
Asya’da su kuyusu açtırma bedeli 10.000 TL’dir. Asya’da bir çeşme açtırma bedeli ise 7.500 TL’dir.
Afrika’da su kuyusu açtırma bedeli 75.000 TL’dir. Afrika’da bir çeşme açtırma bedeli ise 12.500 TL’dir. Asya’da su kuyusu açtırma bedeli 10.000 TL’dir. Asya’da bir çeşme açtırma bedeli ise 7.500 TL’dir.
Vuslat Derneği Türkiye’de ve dünyada eğitim, kalkınma ve kalkındırma hedefli insani yardım yapan vakıf anlayışında bir sosyal kuruluştur.
Güneşli V.D. 883 032 1285 Sicil No: 34-183107