Amenerrasulü Duası, Bakara Suresi’nin son iki ayeti olan 285 ve 286. ayetlerden oluşur. Kur’an-ı Kerim’in en faziletli bölümlerinden biri kabul edilen bu ayetler, hem anlam hem de içerik bakımından biz Müslümanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından da sıkça tavsiye edilmiştir.
Amenerrasulü bimâ unzile ileyhi min rabbihî vel mu’minûn, küllün âmene billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusulihî lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih, ve kâlû semi’nâ ve eta’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileykel masîr. (Bakara, 285)
Lâ yükellifullâhu nefsen illâ vus’ahâ, lehâ mâ kesebet ve aleyhâ mektesebet, rabbenâ lâ tuâhiznâ in nesînâ ev ahta’nâ, rabbenâ ve lâ tahmil aleynâ ısran kemâ hameltehû alellezîne min kablinâ, rabbenâ ve lâ tuhammilnâ mâ lâ tâkatenâ bih, va’fu annâ, vağfir lenâ verhamnâ, ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn. (Bakara, 286)
Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti; müminler de. Hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler. “O’nun peygamberlerinden hiçbiri arasında ayrım yapmayız.” dediler. “İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Bağışlamanı dileriz. Dönüş sanadır.”
Allah hiç kimseye, gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez. Herkesin kazandığı iyilik kendi lehine, yaptığı kötülük de kendi aleyhinedir. “Ey Rabbimiz! Unutur ya da hataya düşersek bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi, bize de ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz! Gücümüzün yetmediği şeyleri bize taşıtma! Bizi affet, bizi bağışla, bize merhamet et! Sen bizim Mevlamızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”
آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ ۚ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ ۚ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۖ غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ (٢٨٥)
لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنتَ مَوْلَانَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (٢٨٦)
Bu dua, özellikle gece yatmadan önce okunması tavsiye edilen bir duadır. Kişiyi Allah’a teslimiyete yönlendirir, günün muhasebesini yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda dua eden kimseyi günahlarından arındırmak ve manevi olarak güçlendirmek için okunur.
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Gece Bakara suresinin son iki ayetini (Amenerrasülü’yü) okuyana, bu iki ayet, her şey için kâfidir.” (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)
Amenerrasulü Duası, genellikle yatsı namazından sonra ve uyumadan önce okunur. Peygamber Efendimiz (s.a.v), bu ayetleri her gece okumayı tavsiye etmiştir. Sabah namazından önce veya günün herhangi bir zamanında da okunmasında sakınca yoktur.
Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Bakara suresinin sonunda iki âyet vardır ki, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an 10; Müslim, Müsâfirin 255)
"Bu iki ayet bir evde üç gece okundu mu artık şeytan o eve yaklaşamaz." (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 4)
"Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) Miraç’ta üç hediye verilmiştir: Beş vakit namaz, Bakara Suresi’nin son iki ayeti, ümmetinden Allah’a şirk koşmadan ölenlerin büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesi." (Müslim, Îman, 279)
Amenerrasulü Duası, iman esaslarının açıkça ifade edildiği, kulluk bilincinin derinleştirildiği bir duadır. Bu dua, Allah ile kul arasındaki bağı kuvvetlendirir, tevazu ve teslimiyet duygusunu artırır. Müslümanlar için adeta bir iman beyannamesi gibidir.
Her müminin, Amenerrasulü Duasını okuyarak hem imanını tazelemesi hem de hayatına bir yön çizmesi mümkündür. Ayrıca bu dua, müminin Allah’a olan tevekkülünü ve güvenini yansıtır. Zorluklar karşısında Allah’tan yardım istemeyi, günahlarımız için af dilemeyi ve merhamet talep etmeyi öğretir.
Amenerrasulü Duası’nın aile içinde okunması, çocuklara öğretilmesi ve günlük rutinlere eklenmesi, manevi eğitimin temel taşlarındandır. Yatsı namazından sonra bu ayetleri okumak sadece bireysel değil, aynı zamanda ailevi bir berekete de vesile olur. Zira dua edilen evlerde huzur olur, Kur’an okunan evlerde melekler bulunur.