Kurban; Allah’ın verdiği rızkı, O’nun adını anarak ve yine O'nun rızasını kazanmak niyetiyle kurban etmenin ve ihtiyaç sahibi kardeşinin sofrasına misafir olmanın adıdır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de “… Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin (Hac 28)" beyan buyrulmaktadır.
Kurban, asli ihtiyaçları ve borçları dışında nisap miktarınca (80.18 gram altın) mala sahip olan her Müslüman’a Hanefi mezhebince vaciptir. Kurban, diğer 3 hak mezhepte ise sünnettir. Kurban ibadeti, kişinin kendisinin kesebileceği yahut bağışla bir başkasına kestirebileceği şekilde gerçekleştirilebilir.
Peki, kurban bağışı nedir? Vekalet nedir? Kurban bağışı nasıl yapılır gibi kurban bağışı hakkında bilinmesi gereken tüm soruları bu yazımızda kaleme aldık.
Kurban bağışı, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen kişinin kurban kesim ve dağıtım işlemlerini bir başka kişi yahut kuruma vekalet vererek gerçekleştirmesidir. Kurban bağışında dikkat edilmesi gereken husus bağışlanan meblağın kurbanlık hayvan alınıp bu hayvanın kurban edilmesidir. Öyle ki kurbanlık hayvan bedelince bağışta bulunmak kurban ibadetini gerçekleştirmek anlamına gelmez. Bağışlanan miktar ile kurban alınması ve bu kurbanın kesilerek etlerinin dağıtılması gereklidir.
Kurban bağışında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bağışın doğru bir şekilde yapılması ve bundan emin olunmasıdır. Kişi internet yahut telefon üzerinden bağış yapıyor ise bu bağışın gerçekleştiğine dair bağış yaptığı kişi yahut kurumdan onay almalıdır. Kurban bağışında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise bağışın güvenilir kişi, vakıf, dernek ve sair kurumlara yapılması gerektiğidir. Geçmiş yıllarda yeterince kurban tecrübesi olmayan ve çalışmalarını şeffaf bir şekilde temellendiremeyen kurumlara bağış yapılmamalıdır.
Vuslat, 22 yıllık tecrübe, güven ve şeffaflık ile hayırsever bağışçılarından vekalet alarak kurban bağışlarını kabul etmekte, en geç bayram bitimine kadar tüm bağışçılarına kurban kesim görüntülerini ulaştırmaktadır.
Kurban bağışından emin olunması için bağışın resmi bir dernek, vakıf yahut sivil toplum kuruluşu üzerinden gerçekleştirilmesi gereklidir. Bağış, bahsedilen statülere sahip kuruma yapıldığı takdirde kişi, bağışından zaten emin olacaktır. Çünkü bu kurumlar bağışçılarını tek tek aramakta yahut online sistemleri üzerinden bilgilendirmektedir.
Vekalet, yapılacak bir işte bir kişiyi vekil tayin etmek anlamına gelir. Kurban bağışında da vekalet önemli bir yer tutar. Nitekim kurban bağışı yapacak kişi, bu işin gerçekleştirilmesi için vekil tayin etmektedir.
Vekalet, yazı ve sözlü olarak verilebilir. Kurban bağışı yapacak kişinin vekaletini vereceği kişi yahut kuruma “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.” demesi yeterlidir. Bununla birlikte online sistem üzerinden kurban bağışı yapmak da bu işlemi bir vekile vermek anlamına geldiğinden ayrıca bir vekalet beyanı gerektirmez. Vekalet alımı için de vekil tayin edilen kişi yahut kurum temsilcisinin “vekil olmayı kabul ettim” demesi yeterli olacaktır.
Vuslat Derneği kurban bağışlarını yüz yüze, online, havale/EFT, posta çeki ve telefon ile kabul etmektedir:
Sizler de 3 kıta ve yaklaşık 20 ülkede, 22 yıldır şeffaflık ve güven ile kurban faaliyetlerini yerine getiren derneğimize bağışta bulunarak vacip kurban ibadetinizi yerine getirebilir; ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yüzlerine tebessüm, sofralarına bereket olabilirsiniz.