Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban, Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak maksadıyla ifa edilen bir ibadettir. Hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadet çeşidi olan kurban, vekalet yoluyla da gerçekleştirilebilir. Çünkü dinimiz İslam’da, mal ile yapılan ibadetleri vekaletle yerine getirmek caizdir.

Kurban ibadeti vacip ve nafile olarak ikiye ayırılır. Vacip kurban, Kurban Bayramı’nda; nafile kurban ise her vakitte yerine getirilebilir. Bu iki kurban çeşidi de vekalet yoluyla gerçekleştirilebilir. Peki, kurban vekaleti kimlere, ne zaman ve nasıl verilir? Kurban vekaleti nasıl alınır? Gelin, bu soruları birlikte cevaplayalım.

Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Vekalet kelimesi sözlükte “birinin, işini görmesi için kendi yerine bıraktığı veya yetki verdiği kimse” olarak tanımlanır. Bu bakımdan kurban vekaleti, kurban kesecek kişinin bu işi vekalet verdiği bir başkasına yaptırmasıdır. Kurban vekaleti yazılı ve sözlü olarak verilebildiği gibi telefon, faks ve internet aracılığı ile de verilebilir.

Kurban vekaleti kişilere verilebileceği gibi kurban bağışı kabul eden ve kurban kesimi yapan vakıf ve derneklere de verilebilir. Vekalet veren kişi, kurban ile alakalı tüm işlem için karşı tarafı yetkilendirir. Vekalet verme işlemi söz ile şöyle gerçekleştirilebilir: “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.”

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Vekil tayin edilecek ve başkası adına kurban kesecek olan kişi yahut kurum, kendisine verilen vekaleti kabul etmelidir. Vekaleti kabul eden kişi, kabul ettiğini “vekil olmayı kabul ettim” şeklinde dile getirir. Kişi eğer vekalet aldığı kurbanla birlikte kendisine ait kurbanı da kesecekse iki kurban için ayrı niyet etmelidir.

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban ibadeti, vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılır. Vacip kurban ibadeti, dinen zengin sayılan, nisap miktarınca (80.18 gr.) ticari malı yahut altını bulunan kişilerin Kurban Bayramı’nda kesmekle mükellef oldukları kurbandır. Bir diğer kurban çeşidi olan adak, akika, şükür, sadaka, şifa, gibi nafile kurbanlar ise kişinin istediği zamanlarda kesebileceği kurbandır.

Bu bakımdan, vacip kurban ibadetini yerine getirmek isteyen bir Müslüman, Kurban Bayramı günleri içerisinde ve kurbanın kesiminden önce vekalet vermelidir. Nafile kurban için vekalet vermek isteyenler de kurbanı kestireceğine karar verdiğinde vekalet verebilir. Vekaletin zamanı konusunda dikkat edilecek husus, kurbanın kesiminden önce olmasıdır. Vekalet, kurban kesiminden önce verilir.

Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban vekaleti buluğ çağına erişmiş ve akli problemi olmayan her Müslüman’a verilebilir. Bu, bir kişi olabileceği gibi vakıf ve dernekler de olabilir. Afrika ve Asya kıtasındaki hem vacip hem de nafile kurban çalışmalarımız 22 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında kurban kestirmek isteyen kardeşlerimiz 0212 659 28 80 numaralı çağrı merkezimizi arayarak yahut sitemiz üzerinden online bağışta bulunarak bu isteğini yerine getirebilir. Online bağış üzerinden kurban bağışında bulunan bağışçılarımız, sistem üzerinden yazılı olarak vekalet verebilirler.

Kurban Vekaleti Verirken Ne Denir?

Kurban vekaleti verirken söylenmesi şart olan belirli bir cümle yoktur. Vekalet vermek, bir kişiyi yetkilendirmek ve bu kişinin yetkilendirildiğinden haberdar olmasıdır. Bu bakımdan, vekalet veren kişi, vekalet verirken “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.” diyebilir. Vekalet alan kişinin ise “kabul ettim” demesi yeterlidir.

Kurban Vekaleti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vekalet Yoluyla Kurban Kesilebilir Mi?

Yukarda bahsettiğimiz şartlar dikkate alınarak vekalet yolu ile kurban kesilebilir. Vekalet, kişilere verilebileceği gibi kurban kesimi yapan kurumlara da kurban bağışı sırasında verilebilir. Afrika, Asya ve yurtiçinde kurban bağışı yapmak için;

  • Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.
  • Bağışınızı sitemizde yer alan banka hesap numaralarına iletişim bilgilerinizi ve kurban açıklamanızı yazarak havale/EFT ile gönderebilirsiniz.
  • Kurban bağışınızı 10297685 numaralı posta çeki hesabına iletişim bilgilerinizle birlikte yatırabilirsiniz.
  • 0212 659 28 80 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşarak kurban bağışınızı yapabilirsiniz.