Şükür Kurbanı Nedir? Şartları Nelerdir?

Allah’a teslimiyetin, yakınlaşmanın ve şükretmenin bir ifadesi olarak kurban, İslam dininde mühim bir yere sahiptir. Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurbanlarla birlikte adak, akika, şükür ve nafile kurbanları ile de Allah’a şükrünü ifade ederler. Nafile bir kurban olan şükür kurbanı hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda topladık.

Şükür Kurbanı Nedir?

Kur’an-ı Kerim’de Allah’a şükretmenin önemi üzerine birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerden bazılarında Allah, bizlere “ne az şükrediyorsunuz”, “insanların çoğu şükretmezler”, “şükretmeniz gerekmez mi?”, “umulur ki şükredersiniz” şeklinde uyarılarda bulunur. Bu uyarı ve hatırlatmalar, başımıza gelen bir afet, musibet anında Allah’ı hatırlayıp; hoşnut olduğumuz, isteğimizin vuku bulduğu anlarda ise çoğu zaman Allah’a şükretmeyi unutmamızdan yahut şükretmeyi yeterince önemsemiyor olmamızdandır.

Nitekim Zümer Suresi 8. ayette “İnsanın başına bir sıkıntı gelince, Rabbine yönelerek O'na yalvarır. Sonra Allah kendisinden ona bir nimet verince, önceden yalvarmış olduğunu unutur.” buyrulmaktadır. Bu minval üzere, şükretmenin ehemmiyetini idrak eden Müslümanlar, hayatlarında olumlu bir gelişme yaşadıklarında, mutlu olduklarında, istekleri gerçekleştiğinde Allah’a şükretmek için kurban keserler. Şükrün ifadesi olan bu kurbana şükür kurbanı denilir.

Şükür Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Allah’ın verdiği nimetlere, karşılaşılan olumlu ve güzel gelişmelere, istenilen bir durumun gerçekleşmesi neticesinde yahut herhangi bir olay/duruma bağlı kalmaksızın Allah’a şükretmek maksadı ile kesilen şükür kurbanının kesilmesi için belirli bir zaman dilimi yoktur. Kişi, yılın 365 günü şükür kurbanı kesebilir.

Şükür Kurbanı Nasıl Kesilir?

Şükür kurbanı kesmek isteyen kişi, kurban kesebiliyorsa kurbanı kendisinin kesmesi en eftal olandır. Kurban kesemeyen kişi ise şükür kurbanını kesebilen birisine kestirir. Bununla birlikte kişi, şükür kurbanı için bağışta bulunup vekâlet vererek kesimini gerçekleştirebilir. Vuslat Derneği olarak şükür kurbanlarınızı kesiyor, sizleri SMS ve video kesim görüntüleri ile bilgilendiriyoruz.

Şükür Kurbanı Nedir?

Şükür Kurbanının Şartları Nelerdir?

Şükür kurbanının ve kurbanı kesecek kişinin sahip olması gereken şartlar şunlardır:

  • Şükür kurbanı kesecek kişinin ergenlik çağına ulaşmış ve aklı yerinde olması.
  • Kişinin maddi imkânlarının kurban kesecek derecede yeterli olması.
  • Kurban edilecek hayvanın kurbanlık şartlarına uygun olması.
  • Şükür kurbanı kesiminin, besmele ve dualarla birlikte yapılması.

Şükür Kurbanını Kesen Yiyebilir mi?

Şükür kurbanı kesen kişi kurban etlerinden yiyebilir. Ailesi, akrabaları ve yakın çevresi de şükür kurbanı etinden yiyebilirler.

Şükür Kurbanı Yerine Para Verilir Mi?

Şükür kurbanı yerine para vermek sadaka yerine geçer. Bu sebeple kişi şükür kurbanı değil sadaka sevabı kazanır. Kişi şükür kurbanı kesmek istiyorsa ya kendisi ya da vekâlet verdiği kişi/kuruma kurban kestirmesi gerekir.

Şükür Kurbanının Adak Kurbanından Farkı Nedir?

Adak kurbanı da şükür kurbanı gibi Allah’tan istenilenin gerçekleşmesi sonucunda kesilen bir kurban iken ikisi arasındaki fark nedir? İnsanların sıklıkla sorduğu bu soruyu maddeler halinde cevaplayalım:

  • Adak kurbanı için kişi, isteğinin gerçekleşmesi durumunda kurban keseceğine niyet eder ve Allah’a adakta bulunmuş olur. İsteği hâsıl olduktan sonra da kurban kesmesi vacip hale gelir. Şükür kurbanında bu şartlar yoktur.
  • Adak kurbanı, kişinin istediği gerçekleştiği vakit kesilmesi gereken bir kurbanken şükür kurbanında böyle bir zorunluluk yoktur.
  • Adak kurbanının etinden kesen kişi, anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları yiyemezken şükür kurbanında bu durum söz konusu değildir.
  • Temettü haccı ve kıran haccı yapan kişilerin kestikleri kurban da şükür kurbanı olarak adlandırılır. Adak kurbanı için geçerli değildir.

Nasıl Şükür Kurbanı Bağışında Bulunabilirim?

Şükür kurbanı çalışmalarımıza bağışta bulunmak için Genel Merkezimizi ziyaret edebilir yahut anlaşmalı olduğumuz bankalardan herhangi bir ücret ödemeden bağışınızı yapabilirsiniz. Online olarak bağışta bulunmak isterseniz sitemizin Bağış Yap sekmesini kullanabilirsiniz. 0212 659 28 80 numaralı hattımızı arayarak Vuslat Derneği iletişim merkezimize ulaşabilir, bağışlarınızı bu hattımız üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Yurtdışı şükür kurbanı bedeli 2.900 TL, yurt içi şükür kurbanı bedeli ise 8.000 TL’dir.

Şükür kurbanı faaliyetlerimizi yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı şükür kurbanı çalışmamızı kuraklık, yoksulluk, iç çatışma ve savaş ortamında yaşamlarını sürdürmekte zorluk çeken kardeşlerimiz için Asya ve Afrika’da gerçekleştiriyoruz.

Bağışınız sonrasında SMS ile bilgilendirilecek, kesim sonrasında ise şükür kurbanının kesim video görüntüleri tarafınıza iletilecektir.