“Kurban" kelimesi; yakın, yakın olmak, yakınlaşmak anlamına gelen “kurb” kelime kökünden türemekte ve İslami literatürde “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçük ve büyükbaş hayvan” anlamına gelmektedir.
Hanefi mezhebine göre imkânı olan kişinin Kurban Bayramı’nda küçük yahut büyükbaş hayvan keserek kurban ibadetini yerine getirmesi vaciptir. Kurban Bayramı dışında kişinin kendi isteği ile sünnet olarak yerine getirdiği adak, akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbanları da dinimizde Allah’a yakınlaşmanın yollarından biridir.
Kişinin Allah’tan bir istekte bulunması ve bu isteğin gerçekleşmesi sonucunda Allah’a kurban adayacağını ikrar etmesi ile vacip hale gelen kurbana adak kurbanı denilir. Kurban ibadetinin özündeki Allah’a yakınlaşmak ve teslimiyet gayesi ile Müslümanlar, isteklerinin gerçekleşmesi ile adak kurbanı keserler.
Adak Kurbanı, kişinin Allah’a bir teşekkürü ve isteğinin gerçekleşmesinden kaynaklanan sevinç ve mutluluğunu dağıtacağı kurban etleri ile insanlarla paylaşmasını ihtiva eder. Allah’a yakınlaşmak ve insanları sevindirmenin mutluluğu adak kurbanı ile gerçekleşir.
Adak kurbanının ve kurbanı kesecek kişinin sahip olması gereken şartlar şunlardır:
Adak kurbanının, kurban ibadeti gibi belirli tarihler arasında kesilme şartı yoktur. Fakat kişinin Allah’tan isteği hâsıl olduktan, şartlar oluştuktan sonra imkân bulduğu ilk anda adağını kesmesi gerekmektedir. Şarta bağlı olmayan adaklarda ise böyle bir zorunluluk yoktur, kişi istediği zaman adağını yerine getirebilir.
Kurban Bayramı’nda adak kesilebilir fakat kesilen adak, vacip olan kurban ibadetinin yerine geçmez. Adak adayan kişinin adağı ile birlikte vacip olan kurbanını da kesmesi lazımdır. Bu durumda tavsiye edilen ise adak kurbanının, Kurban Bayramı öncesi yahut sonrası kesilmesidir.
Adak kurbanı, paylaşım hususunda kurban ibadetinden farklılık gösterir. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki adak adayan kişi, kurban edilen hayvanın etinden yiyemez; anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları da adak kurbanının etinden yiyemezler. Bununla birlikte zengin kişilere de adak etinden verilmez.
Adak kurbanının eti ancak kendisine zekât verilen kişilere dağıtılabilir. Bu kategorideki kişilerden yakın-uzak akrabalar, fakirler, yetimler, mazlum coğrafyalardaki ihtiyaç sahipleri ile adak eti paylaşılabilir.
Bir isteğinin gerçekleşmesi sonucunda Allah’a kurban adayacağına niyetlenen kişi için gerçekleşen isteği sonrasında kurban kesmek vacip olur. Kişinin kurban kesmeyip yahut kestirmeyip kurban miktarınca para ile sadaka vermesi, adak borcunu ödediği anlamına gelmez. Adakta bulunan kişi ya kendisi kurban kesmeli ya da Adak kurbanı bağışında bulunarak kurban kestirmelidir.
Adak Kurbanı çalışmalarımıza bağışta bulunmak için Genel Merkezimizi ziyaret edebilir yahut anlaşmalı olduğumuz bankalardan herhangi bir ücret ödemeden bağışınızı yapabilirsiniz. Online olarak bağışta bulunmak isterseniz sitemizin Bağış Yap sekmesini kullanabilirsiniz. 0212 659 28 80 numaralı hattımızı arayarak Vuslat Derneği iletişim merkezimize ulaşabilir, bağışlarınızı bu hattımız üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Yurtdışı adak kurbanı bedeli 2.900 TL, yurt içi adak kurbanı bedeli ise 8.000 TL’dir.
Adak kurbanı faaliyetlerimizi yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı adak kurbanı çalışmamızı kuraklık, yoksulluk, iç çatışma ve savaş ortamında yaşamlarını sürdürmekte zorluk çeken kardeşlerimiz için Asya ve Afrika’da gerçekleştiriyoruz.
Adak kurbanı öncelikle yoksul ve yetim olan kimselere verilir. Aile dışında bulunan kişiler kurban etinden yiyebilirler.
Bu hususta kesin bir hüküm yoktur. Çıkan ete göre 7-10 kişiye dağıtılması uygundur.
Bağışınız sonrasında SMS ile bilgilendirilecek, kesim sonrasında ise adak kurbanının kesim video görüntüleri tarafınıza iletilecektir.