Şaban Ayı Nedir?

İslam'da önemli aylardan birisi olarak kabul gören şaban ayı içerisinde birçok önemli olay meydana gelmiştir. Bu önemli olayların başında orucun farz kılınması eliyor. Ayrıca İslam peygamberinin Hafsa ile evlenmesi ve Hz. Hüseyin'in dünyaya gelmesi şaban ayı içerisinde meydana gelmiştir.

Şaban Ayı Nedir?

Ayların en kudretlisi kabul edilen Şaban, İslam'dan öncede Araplar tarafından kutsal ve kudretli kabul görülüyordu. İslam dininden öncede mukaddes bir ay olduğu tarihçiler ve İslam alimleri tarafından onaylanmıştır. Peygamber efendimiz bu ayı şaban ayı olarak zikretmeyi ve hicri takvime teşekkül ederek günümüze kadar geldiği aktarılır. Şaban ayı ibadet yönünden son derece önemli bir aydır. Şaban ayında yapılan ibadetlere misliyle karşılık verilir.

Şaban Ayı’nın Önemi Nedir?

Şaban ayı hicri takvimin aktarımına göre Ramazan ayından bir ay önceki ay olarak kabul edilir ve Ramazan ayının gelişine hazırlık manasına gelir. Kişilerin bu süreçte haram işlerden uzak durup kendilerini Ramazan ayına hazırlamaları gerekir. Yapılacak ibadetler, tutulacak oruçlar bu ayda başlanılır ve artırılarak devam edilir. Bu ay içerisinde yapılan her bir ibadete karşılık olarak kullar mükafatlandırılır. Ayrıca kişiler bu ayın giriş yapmasıyla kendilerini haram işlerden uzaklaştırarak Allah'a yakınlaşırlar.

Ramazan ayından en iyi şekilde ayrılmak ve yüksek sevaplar kazanmak isteyen kişilerin Şaban başlangıcından itibaren günahları bırakmaları gerekiyor. Bu ayın başlangıcında kişilerin tam anlamıyla Allah'a yönelmeleri ve kendilerini ibadete vermeleri gerekiyor.

Şaban Ayının Önemi Nedir

Şaban Ayı Ne Zaman?

Diyanet İşleri'nin aktarımına göre 2024 yılında Şaban'ın başlangıcı 11 Şubat'tır. Bu günden itibaren Allah'a daha yakın olmak isteyen kişilerin kendilerini ibadete vermeleri ve haram olan her şeyden sakınmaları gerekiyor. Bu şekilde tüm günahlardan arınarak Ramazan ayına günahsız ve yoğun ibadet içerisinde giriş yapılır.

Şaban Ayı İbadetleri Nelerdir?

Şaban ayından yapılması gerekli olan birçok ibadet vardır ve ibadetleri düzgünce yerine getiren kişilerin günahları bağışlanır. Ayrıca bu ibadetleri yerine getiren kişiler yüksek sevaplar kazanarak hem bu dünya hem de ahirette mükafatlandırılır.

Şaban ayı ibadetleri şu şekilde sıralanıyor;

  • Nafile ve kaza namazlarını kılmak
  • Sağlık açısından elverişli olan kişiler için oruç tutmak
  • İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sadaka vermek
  • Tövbe etmek
  • Allah'a şükür etmek
  • Bol miktarda zikir çekmek

Bu ibadetleri yapan kişilerin günahları silinir ve aydınlığa erişmeleri sağlanır. Ayrıca içinde sıkıntı ve bunalım olan kişilerde bu ibadetleri yerine getirerek sıkıntılarından kurtulabilirler. Özellikle bu ayda sadaka vermek kişilerin içinde sorunların giderilmesine vesile olacaktır.

Şaban Ayı Namazı

İnsanların bu ay içerisinde ibadetlerini artırıp kendilerini tamamen Allah'a teslim etmeleri gerekiyor. Bu şekilde bir teslim söz konusu olan kişiler kendilerini haram işlerden uzak tutarak Allah'a bir hayli yakın olacaklardır. Ayrıca Ramazan ayına daha temiz bir şekilde giriş yapılarak rızkın artırılması sağlanacaktır. Şaban ayı içerisinde kişilerin namaz ibadetlerini artırmaları, nafile ve kaza namazlarına ağırlık vermeleri gerekiyor. Ayrıca namaz kılmayan kişilerin de bu ayda namaza başlamaları onlara büyük fayda sağlayacaktır.

Peygamber efendimiz, bu ay içerisinde tüm Müslümanların bol bol namaz kılmaları gerektiğini aktarmıştır. İnsanların gafletten uyanarak bu ay içerisinde namaza yönelmeleri gerektiğini belirterek, namazın bir kurtuluş olduğunu anlatmıştır. Şaban ayında kılınan namazların sevabı da oldukça büyüktür ve kulların ahirette mükafatlandırılması sağlanır.

Şaban Ayı Orucu

Hz. Aişe annemizin aktarımına göre Hz. Peygamber, bu ayı oruçla geçirir ve kendisini sürekli olarak ibadete bırakırmış. Bu sebepten ötürü İslam alimleri de bu ayın oruç tutularak geçirilmesini aktarıyor. Hatta İslam alimleri Şaban ayının cehennemde kalkan görevi gördüğünü söylüyorlar. Bu ay içerisinde yapılan tüm ibadetlerin kişilere cehennemde fayda sağlayacağını, onları ateşten koruyacağını belirtiyorlar.

Şaban ayı başında, ortasında ve sonunda üç gün oruçları tutan kişilerin öldükleri zaman şehit sayılacakları da İslam alimleri tarafından aktarılıyor. Öyle ki bu üç gün orucunu tutan kimselere Allah 70 peygamber sevabı yazar ve yetmiş sene ibadet etmişler gibi kabul edilirler.

Şaban Ayı Orucu

Şaban Ayı Tesbihatı

Şaban ayı içerisinde kişilerin bol miktarlarda tesbihat yapmaları da sürekli ibadet sayılır ve kişilerin sevapları artar. Düzenli olarak tesbihat yapan kişiler hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında mükafatlandırılarak, daha aydınlık bir geleceğe sahip olmaları sağlanır.

Şaban ayında düzenli olarak yapılması gereken tesbihatlar şu şekildedir;

  • Ya Aziz (Yüz Defa)
  • Ya Latif (Yüz Defa)
  • Ya Rezzak (Yüz Defa)

Bu üç Esma şaban ayının tesbihatları arasındadır. Bu üç tesbihatı düzenli olarak yapan kişiler Ramazan ayına daha bereketli bir şekilde giriş yaparlar. Ayrıca bu Esmaları çekerken kişilerin, 'Niyet' edip ve güzel şeyler dileyerek tesbihat yapmaları gerekiyor.

Şaban Ayı İlgili Hadisler

Bu ay hakkında söylenmiş hadislerde mevcuttur. "Şaban'da üç gün oruç tutanlara Allah cennette yer hazırlar." buyruluyor. Ayrıca Tirmizi: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur." şeklinde buyuruyor. Ebu Davud ise "Şaban ayında bir gün oruç tutup bir gün yemek yemek çok faziletlidir." buyuruyor.

Şaban Ayı Duası

Şaban ayı girdiğinde ilk on günde kişilerin günde bir defa: "Subhanallahil latif, Celle şanüh." duasını bin defa etmeleri gerekiyor. Hemen ardından ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri gerekiyor.

Şaban ayının ikinci on günü girdiğinde de kişilerin günde bir defa: "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." diyerek, ardından yüz defa "Subhanallahir Razzak Celle şanüh." demeleri gerekiyor.

Şaban ayının üçüncü on gününe girildiği zaman ise "Allahümme barik lena fi recebe; ve şaban; ve beliğna ramazan. Vehtimlena bil imane veyessirlena bil kuran." demeleri ve hemen ardından yüz defa "Subhanallahil Azîz Celle şanüh." demeleri ve bunu her sene tekrarlamaları gerekiyor.

Şaban Ayı Kimin Ayıdır?

Peygamber efendimiz Hz. Muhammet(s.a.v) "Şaban benim ayımdır." diyerek bu günü yüceltmiştir Hemen ardından ise "Şaban günahları temizleyendir." buyurarak, Şaban'ın önemine damga vurmuştur.

Recep Ayı geldiğinde de peygamber efendimiz "Allah'ım, Şaban ve Recep aylarını bize bereketli kıl." şeklinde dua etti. Böylelikle İslam peygamberi bu ayın önemine ve kutsallığına damga vurdu.

İslam aleminin bu önemli ayı ibadetle geçirmeleri onların daha aydınlık bir geleceğe sahip olmalarını sağlayacaktır. Her kim ki bu ayda ibadete yönelirse tüm günahları bağışlanır.