Miraç Kandili

İslam aleminde ibadetle geçirilen kandiller arasında Miraç Kandili yer alır. Her yıl kutlanan bu kandilin tarihi yaklaştıkça insanlar tarafından bu kandilin ne olduğu, anlamı, önemi, fazileti ve hangi ibadetlerin yapılacağı merak edilir. İnsanlar tarafından merak edilen bu sorulara verilebilecek cevaplar ve kandille ilgili bilgiler;

Miraç Kandili Nedir?

İslamiyet’te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili Hicri Takvime göre Recep Ayı’nın 27.gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç’ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi olarak da isimlendirilir.

Miraç Gecesi’nin kutsal kabul edilmesi nedeniyle Recep Ayı’nın 27.gecesine ulaşıldığında Müslümanlar tarafından geceyi idrak etmek için çeşitli ibadetler yapılır. Böylelikle günahlardan arınma ve Yaradan’a yakın olma gibi amaçlar edinilir.

Miraç Gecesinde Ne Oldu?

Miraç Gecesi’nin Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmesinin nedeni geçmişte yaşanan olaylardır. 620 veya 621 yılında gerçekleşen Miraç Gecesi’nde İslam’ın son peygamberi Hz. Muhammed (sav) göğe yükselmiştir. Peygamberin göğe yükselmesi Yüce Allah’ın emriyle ve dört büyük melekten biri olan Hz. Cebrail’in eşliğinde gerçekleşmiştir.

Allah tarafından Hz. Muhammed’e (sav) sunulan Miraç iki aşamada gerçekleşmiştir. Bu aşamaların ilkine İsra ikincisine de Miraç ismi verilir. Emir geldiğinde Peygamber Efendimiz Mescid-i Haram’dan Burak isimli bir binekle Kudüs topraklarında bulunan Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Mescid-i Aksa’ya götürülmesinin ardından ise yine Burak’la Allah huzuruna göğe çıkarılmıştır.

Miraç Gecesinde Ne Oldu

Miraç Gecesi Anlamı Ve Önemi Nedir?

Hz. Muhammed (sav)’in Allah huzuruna yükselişini ifade etmesi nedeniyle Miraç Gecesi önemli bir gecedir. Göğe yükselme anlamında olan Miraç’ın Müslümanlar tarafından önemli kabul edilmesinin en önemli nedeni bu gecede verilen müjdelerdir.

Peygamber Allah huzuruna ulaştığında kendisine verilen müjdelerden ilki 5 vakit namazın farz kılınmasıdır. Miraç’ın gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar namazlarını 5 vakit olarak kılmaya başlamışlardır. Bu mübarek gecede namaz dışında Bakara Suresi’nde bulunan son 2 ayet indirilmiş ve Müslümanlara cennet müjdelenmiştir. Cennet müjdesinde ise Allah’a şirk koşmamak şartıyla olduğu bildirilmiştir.

Miraç Kandili Fazileti Nedir?

Her yıl Hicri Takvime göre Recep Ayı’nın 27.gecesinde idrak edilen Miraç Kandilinin fazileti merak edilir. Bu mübarek gecenin fazileti Amenerrasulü ayetlerinin inmesi, namazın 5 vakit olarak farz kılınması ve Müslümanların Allah’a şirk koşmadıkları durumunda cennetle müjdelenmesidir.

Miraç Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır?

İslam alemi için kutsal kabul edilen Miraç Kandili geldiğinde her Müslüman’ın mübarek geceyi ibadet ederek geçirmesi gerekir. Böylelikle Allah rızasına kazanmak ve ona layık kul olmak mümkün olur.

Kandil gününe ulaşıldığında Müslümanlar tarafından yapılan ibadetler şunlardır;

  • Miraç Gecesi namazı veya diğer ismiyle nafile namaz kılınır. Bu namaz 12 rekatlık olup 2 rekatta 1 selam verilerek kılınır.
  • Tesbih namazı kılınır.
  • Kur’anı Kerim okunur veya okuyanlar dinlenir.
  • Tevbe ve istiğfar edilir.
  • İdrak edilemeyen namazların kazası kılınır.
  • Salavatı Şerifeler okunur.
  • Salatı selam getirilir.
  • Oruç tutulur.
  • Tesbih çekilir.

Miraç Gecesi’ne ulaşıldığı zaman ibadetler evde bireysel olarak yapılabildiği gibi camilere gidilerek cemaatle de yapılır. Camiye gidildiğinde okunan Mevlidi Şerifler dinlenir ve cemaatle kandil namazı kılınır.

Miraç Kandilinde Hangi İbadetler Yapılır

Miraç Kandili İle İlgili Hadisler

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in yaşadığı Miraç hadisesini anlatan ve İslam aleminde kutsal kabul edilen Miraç Kandili ile ilgili çeşitli hadisler vardır. Bu hadisler hadis alimleri tarafından rivayet olunan hadislerdir. Miraç mucizesi ve kandili ifade eden hadislerden birkaçı şu şekildedir.

  • Hadis 1: Miraç Gecesi’nde cennetin kapısında durup içeriye doğru baktım. Cennete girenlerin geneli fakir kişilerdi. Zengin olan kişiler de hesap vermek amacıyla mahpus halindeydiler. Zengin kişiler arasında bulunan ve cehennemlik olanlarınsa cehennem ateşine atılmaları emredilmişti. Cehennemin kapısına gittiğimde ise cehennemde bulunan kişilerin genellikle kadınlar olduğunu gördüm. (Buhari)
  • Hadis 2: Miraç Gecesi’nde Abdurrahman ibni Avf’ı gördüm. Cennete emekler şekilde ilerliyordu. Ona neden ağır gittiğini sordum. Bana malların hesapları nedeniyle sıkıntılar çektim ve sizi görememekten korktum dedi. Şeklinde buyurmuştur. Bu hadis ise Muhammed Parsa tarafından rivayet edilmiştir.

Miraç Gecesinde Hangi Ayet İnmiştir?

Miraç Gecesi’nde Peygamber Efendimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gitmesi ve Allah huzuruna yükselmesi dışında Kur’anı Kerim’den ayet inmiştir. Bu ayet Amenerrasulü olarak bilinen ve Bakara Suresi’nde yer alan ayettir. Amenerrasulü surenin 285 ve 286.ayetlerindedir.

Miraç Gecesi’nde inmiş olan Amenerrasulü’nün Türkçe okunuşu şu şekildedir;

Amenerrasulü bimâ ünzile ileyhi min rabbihi velmuminün. Küllün amene billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve resulihi. Lâ müferrikü beyne ehadin min resulihi. Ve kalü seminâ ve atinas gufraneke Rabbena ve ileykelmasîr. La yükellifuallahu nefsen illa vusaha. Leha ma kesebet ve aleyha mektesebet. Rabbena la tuahizna in nesina, ev ahtana rabbena vela tahmil aleyna isran kema hameltehu alellezine min kablina. Rabbena vela tuhammilna mâ lâ tâkate lenâ bih. Vafu anna, vağfir lena verhamna ente mevlana fensurna alelkavmilkafirin.

Amenerrasulü ayetlerinin anlamı ise şu şekildedir;

Peygamber aleyhisselam ve inananlar Allah tarafından onlara indirilene (Kur’an ve ayetleri) iman ettiler. Müminlerin her biri Allah’ın lahzına, kitaplarına, meleklerine ve Peygamberlerine inandılar.

Allah’ın Peygamberlerinden hiçbirini diğerlerinden ayırt etmeyiz dediler. Ayrıca “İşittik ve sana itaat ettik. Rabbimiz yalnız senden bağışlanma dileriz ve gidişimiz her zaman sanadır” dediler.

Allah insanları yalnızca güçlerinin yettiği şeylerle yükümlü tutar. İnsanların kazandıkları iyilikler kendilerine olduğu gibi kötülüklerde kendilerinedir. Şöyle dua edilmeli. Ey Rabbim eğer yükümlülüklerimizi unutursak bizi bundan dolayı cezalandırma.

Bize öncekilere yüklediğin ağır yüklerden ve taşımayacağımız ağır yükleri yükleme. Rabbim bizlere acı, bizleri affet, halimize acı ve bizlere ilahi rahmetinle muamele göster. Bizim tek Rabbimiz sensin bizleri kafirlere karşı koru ve yardımını esirgeme.